Gör ditt eget hydrosol

Gör ditt eget hydrosol

Att göra en hydrosol hemma med en kastrull och ett omvänt lock är en enkel destillationsmetod som inte kräver avancerad utrustning. Här är en steg-för-steg-guide:

Material:

  • Färska eller torkade örter eller blommor (t.ex. rosblad, lavendel, kamomill)
  • Vatten (helst destillerat)
  • En stor kastrull med ett tättslutande lock
  • En värmetålig skål (som får plats i kastrullen)
  • Isbitar
  • En slev eller tång

Steg-för-steg-instruktion:

  1. Förbered kastrullen: Placera värmeskålen i mitten av kastrullen. Skålen kommer att samla upp hydrosolen under processen.

  2. Tillsätt örter/blommor och vatten: Strö dina valda örter eller blommor runt skålen, i botten av kastrullen. Fyll kastrullen med vatten så att örterna täcks, men se till att vattnet inte når upp till kanten på skålen i mitten.

  3. Placera locket upp och ner: Sätt på locket upp och ner på kastrullen. Detta är viktigt eftersom ångan som stiger kommer att kondenseras mot det kalla locket och droppa ner i skålen.

  4. Tillsätt is på locket: Placera en mängd isbitar på ovansidan av locket. Detta hjälper till att kyla ner ångan snabbare så att den kondenseras till vätska och droppar ner i skålen.

  5. Värm upp kastrullen: Sätt kastrullen på spisen och värm på låg till medelvärme. Undvik att koka vattnet för hårt, det ska bara småsjuda så att ånga bildas långsamt.

  6. Samla hydrosolen: Ångan från örterna eller blommorna kommer att stiga upp, träffa det kalla locket och kondenseras till droppar som faller ner i skålen. Detta är din hydrosol.

  7. Kontrollera isen och vattnet: Under processen kan du behöva fylla på med mer is på locket om den smälter. Processen kan ta 20–45 minuter beroende på mängden vatten och örter/blommor.

  8. Avsluta och förvara: När du har samlat tillräckligt med hydrosol, stäng av värmen och lyft försiktigt av locket. Använd en tång eller slev för att ta ut skålen med hydrosol.

  9. Förvaring: Häll hydrosolen i en steriliserad flaska och förvara den svalt. Den håller sig i upp till 6 månader om den förvaras mörkt och svalt, gärna i kylskåp.

Tips:

  • Du kan använda olika örter och blommor beroende på vilken typ av hydrosol du vill göra. Ros, lavendel, kamomill, rosmarin och pepparmynta är vanliga val.
  • Använd gärna färska växter för att få bästa möjliga doft och egenskaper, men torkade fungerar också bra.

Detta är ett enkelt sätt att skapa din egen naturliga hydrosol för användning i hudvård, som ansiktsmist eller till och med som rumsspray.


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.